Work in Progress: Perinnöt ja testamentit seksuaalisesti marginalisoiduissa ryhmissä -tutkimushanke

Aika: 18.10.2016 klo 17.30
Paikka: Tieteiden talo, sali 404, (Kirkkokatu 6, Helsinki)
 
Perintölainsäädäntö, erityisesti perintöverotus on muutoksessa, ja jatkuvasti myös yhteiskunnallisen ja poliittisesti värittyneen keskustelun ja kritiikin kohteena. Miten lesbot, homomiehet ja muut seksuaalisesti marginalisoituihin ryhmiin kuuluvat sekä trans*-ihmiset tulisi huomioida uuden lainsäädännön valmistelussa? Millaisia kokemuksia seksuaalisesti marginalisoiduilla ryhmillä ylipäänsä on perintöasioista?
 
Oikeus- ja yhteiskuntatieteellinen yhdistys järjestää tiistaina 18.10. klo 17.30–19.00 tutkimusesittelyn, jossa Antu Sorainen (Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia) kertoo käynnissä olevasta tutkimushankkeestaan ”Perinnöt ja testamentit seksuaalisesti marginalisoiduissa ryhmissä”.  Siviilioikeuden professori Urpo Kangas (Helsingin yliopisto) ja asianajaja Ulf Månsson (Asianajotoimisto Fredman & Månsson) keskustelevat asiasta perintöasioita ja testamentteja koskevien syvällisten tutkimustensa ja laajan kokemuksensa pohjalta.
 
Soraisen tutkimus perustuu kuudella kielellä tehtyyn kyselyyn, johon vastasi yli 1 000 ihmistä Suomesta, Ruotsista, Venäjältä, Romaniasta, Iso-Britanniasta ja Unkarista talvella 2015–2016. Siinä esitettiin muun muassa seuraavia kysymyksiä: Ovatko testamentin kirjoittamiseen ja perintöasioihin liittyvät asiat Suomessa tasa-arvoisia? Kirjoittavatko lesbot ja homot testamentteja? Kuinka paljon he tekevät testamentteja ystäviensä, rakastettujensa tai queer-yhteisön hyväksi? Miten lainsäädäntö ottaa huomioon seksuaalisesti marginalisoituihin ryhmiin kuuluvien ihmisten erityiset suhteet, perhetilanteet ja niihin mahdollisesti liittyvät ongelmat? Onko näihin ryhmiin kuuluvilla ihmisillä tarpeeksi tietoa lakipykälistä ja perintöasioista? Mistä he saavat apua ja neuvontaa?
 
Soraisen tekemien tutkimushaastattelujen ja yllä mainitun kyselytutkimuksen perusteella on ilmeistä, että niin julkiseen kuin lainsäätäjän käymään keskusteluun on tuotava myös seksuaalisesti marginalisoitujen ryhmien kysymyksiä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumisen nimissä. Näitä erityisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi perintöverotuksen epätasa-arvoiset suhdeluokitukset, perheen sisäinen syrjintä, itsesyrjintä, sateenkaariperheiden lasten keskenään epätasa-arvoinen perimysasema, juristien tietämys, asenteet ja koulutus sekä sellaiset ylirajaiset suhteet, joissa toisen maan lainsäädäntö on queer-vihamielinen.
 
Tilaisuudessa pohditaan myös testamentin ja perinnön määritelmiä.  Mitä suomalaiset perintöön liittyvät lainsäädäntökeskustelut kertovat sukulaisuuden ja merkittävien suhteiden määrittelyprosesseista?

Tervetuloa!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s