Keskustelutilaisuus vanhempien lapsiinsa kohdistamasta väkivallasta

Tilaisuus järjestetään 7.12.2016 klo 18.15 Tieteiden talolla osoitteessa Kirkkokatu 6, sali 505. Keskustelun jälkeen vietetään vapaamuotoisesti yhdistyksen pikkujouluja.

Tilaisuudessa keskustellaan OYY:n historian ensimmäisen julkaisupalkinnon voittaneen tutkimuksen teemoista. Palkinnon voitti artikkeli ’Mothers’ self-reported violence toward their children: A multifaceted risk analysis (kirj. Kirsi Peltonen, Noora Ellonen, Tarja Pösö ja Steven Lucas). Kyselyn tulosten mukaan 6 prosenttia äideistä kertoi käyttäneensä väkivaltaa lastaan kohtaan. Tutkimuksessa havaittiin väkivallan ylisukupolvisuus: vanhempien omat kokemukset kuritusväkivallasta ovat yhteydessä siihen, että he toimivat väkivaltaisesti lastaan kohtaan. Menetelmällisesti uutta ja yllättävää oli, että vanhemmat paljastivat kyselyssä käyttäneensä väkivaltaa.

Erityisesti kokemukset avun ja tuen puutteesta lapsen ongelmissa ovat yhteydessä väkivaltaan. Lisäksi työelämässä ja kotona koettu stressi lisäsi väkivallan riskiä. Artikkelin kirjoittajat painottavatkin, että vanhemman väkivaltaisuuteen vaikuttavien riskitekijöiden monitasoinen tutkimiseen tulisi panostaa. Tilaisuudessa keskustellaan muun muassa vanhempien lapsiinsa kohdistaman väkivallan syistä ja seurauksista sekä siitä, miten tällaista väkivaltaa voi ehkäistä. Onko vanhemmille saatavilla tarpeeksi tukea ja miten tukipalveluita voitaisiin järjestää paremmin?

Artikkelin kirjoittajista paikalla on PsT, tutkijatohtori Kirsi Peltonen Tampereen yliopistosta. Hän kertoo tilaisuuden aluksi julkaisupalkinnon saaneen tutkimuksen päätuloksista. Lisäksi Peltonen alustaa saman työryhmän kirjoittaman artikkelin tuloksista, joka käsittelee isien lapsiinsa kohdistamaa väkivaltaa. Peltosen lisäksi paneelikeskustelua pohjustaa lastentautien erikoislääkäri Sarimari Tupolan alustus lapsiin kohdistuvan väkivallan tunnistamisesta ja siihen puuttumisesta.

 

Keskusteluun osallistuvat:

Tutkijatohtori Kirsi Peltonen, Tampereen yliopisto

VTL, ohjelmapäällikkö Miia Pitkänen, Lastensuojelun keskusliitto

Tutkijatohtori Elina Pekkarinen, Nuorisotutkimusverkosto

LT, Lastentautien erikoislääkäri Sarimari Tupola, HYKS Lasten ja nuorten toimiala

 

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tilaisuutta koskevat kyselyt: Riikka Kotanen riikka.kotanen@helsinki.fi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s