VARJOVÄITÖS, JULKAISUPALKINNON JAKOTILAISUUS JA PIKKUJOULUT

VARJOVÄITÖS: RIKOTTUJEN IKKUNOIDEN NOLLATOLERANSSI

Aika: to 10.12.2015 klo 18.15 alkaen
Paikka: Stadin panimo, Kaasutehtaankatu 1, rakennus 6, 00540 Helsinki

Oikeus- ja yhteiskuntatieteellinen yhdistys järjestää varjoväitöksen OTT, M.A. (Crim) Timo Koranderin väitöskirjasta ”Rikottujen ikkunoiden nollatoleranssi – Tutkimus New Yorkin rikoksentorjunnan uuskonservatiivi-mallista Suomessa”.

Väitöskirjassaan Korander vertailee Yhdysvaltojen ja Suomen järjestyspoliisitoiminnan nollatoleranssin mekanismeja, konteksteja ja vaikutuksia. Korander osoittaa rikottujen ikkunoiden teorian olevan uuskonservatiivinen ideologia, jolla kyseenalaistettiin kansalaisoikeuksia. Kun kadulla eläminen oli aiemmin New Yorkissa kansalaisoikeus, niin rikottujen ikkunoiden nollatoleranssipoliisivalvonnalla asunnottomuus käytännössä kriminalisoitiin. Toisaalta suomalainen ”hyvinvointikontrollivaltio” on konteksti, johon (uus)konservatiivinen järjestyksen valvonta istuu myös mainiosti. Rikottujen ikkunoiden ajattelutapa on luettavissa Suomen poliisilaista, jossa järjestystä voidaan valvoa kovillakin keinoilla ennalta estävästi. Mahdollinen häirikkö voidaan viedä putkaan, jos hänestä epäillään olevan kohta harmia. Ajattelutapaa on turha Suomessa kutsua ikkunateoriaksi. Korander nimeää sen puuttumattomuusriskiksi. Ennemmin puututaan kuin jätetään puuttumatta, jos epäillään, että kohta tapahtuu jotain harmillista. Vastakohta on puuttumisriski eli ajattelu, että on riski puuttua esimerkiksi ihmis- ja perusoikeuksien johdosta.

Poliisin vahva puuttumattomuusriskiajatelu voi siirtyä myös muiden ammattiryhmien rikoksentorjunnan alueille, kuten sosiaali- ja vapaaehtoistoimiin, erityisesti lasten ja nuorten kontrollihankkeisiin. Siirrytään sosiaalipreventiosta rikosten tilannetorjuntaan, poliisin vanhaan välineeseen. Kohdistetun kontrollin lisäämisellä voi olla useita kielteisiä sivu- ja vastavaikutuksia, jotka tulisi ottaa huomioon esimerkiksi suunniteltaessa lapsiin ja nuoriin kohdistuvia varhaisen puuttumisen hankkeita.

Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii YTT Timo Harrikari, Tampereen yliopiston sosiaalityön professori.

JULKAISUPALKINNON JAKOTILAISUUS JA PIKKUJOULUT

Samassa varjoväitöstilaisuudessa jaetaan ensimmäisen kerran OYY:n julkaisupalkinto, ja vietetään yhdistyksen pikkujouluja.

Tilaisuus on kaikille avoin. Lämpimästi tervetuloa!

One thought on “VARJOVÄITÖS, JULKAISUPALKINNON JAKOTILAISUUS JA PIKKUJOULUT

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s