Kirjoituskutsu Oikeus-lehden teemanumeroon 2020

Oikeustieteen itseymmärryksestä ja menetelmällisestä omaleimaisuudesta sekä tarpeesta muuttaa molempia on käyty syksyn 2019 mittaan vilkasta keskustelua kolumneissa, pääkirjoituksissa, Twitterissä ja blogeissa. Onpa keskusteluissa muistutettu myös siitä, että aihe on ollut tapetilla jo 50 vuotta! Aikamme suuret kysymykset kuten ilmastonmuutos, demokratian kriisi, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja teollisen tuotannon kestämättömyys pakottavat pohtimaan mikä on oikeustieteen rooli ja tehtävä näiden globaalien ongelmien ratkaisemisessa. Voiko oikeustiede pitäytyä ”tradition toistamisessa” lisäämällä uudet ongelmat tutkimuskohteiksi, muuttamatta omaa itseymmärrystään tai aiempia sitoumuksiaan? Vai onko aika käydä pohdintaan oikeustieteen ja oikeudellisten toimijoiden sekä määritelmien kuten oikeushenkilö, subjekti tai syyllisyys systeemisestä muutoksen tarpeesta? Mitä oikeustieteeltä osana yhteiskuntaa odotetaan? Miten meidän pitäisi muuttaa oikeustieteen tutkimusta, opetusta ja keskusteluilmapiiriä oikeuden ja yhteiskunnan välisen suhteen paremmaksi ymmärtämiseksi? Mikä ylipäänsä on oikeustieteen ja yhteiskunnan suhde? Millainen sen pitäisi olla?

Kutsumme kirjoittajia pohtimaan oikeuden suhdetta yhteiskuntaan avaamalla Oikeus-lehden vuoden 2020 teemanumeron kirjoituskutsun otsikolla: Oikeustieteen itseymmärrys. Mitä se on ja mitä sen pitäisi olla vuonna 2020?

Lähettäkää 15.3.2020 mennessä osoitteeseen oikeus@demla.fi noin 500 sanan tiivistelmä, jossa kuvaatte aiheeseen liittyvän kirjoituksenne keskeisen idean tai teeman, sekä tutkimusmenetelmän/lähestymistavan. Ilmoittakaa viestin aiheena ”Teemanumero 2020”. Oikeus-lehden päätoimittajat valitsevat arviointiprosessiin lähetettävät kirjoitukset. Tieto arviointi-prosessiin hyväksytyistä abstrakteista lähetetään kirjoittajille 20.3.2020 mennessä. Käsikirjoitusten DL on 30.8.2020, jonka jälkeen ne vertaisarvioidaan. Painovalmiina käsikirjoitusten tulee olla 1.12.2020.  Kirjoituksia voidaan julkaista myös katsauksina ja keskustelunaloituksina (ilman vertaisarviointia). Lisäksi teemaan liittyvät kirja-arviot ovat tervetulleita. Teemanumero ilmestyy joulukuussa 2020.

One thought on “Kirjoituskutsu Oikeus-lehden teemanumeroon 2020

  1. Musta tää oliss voinu olla myös kommenttikutsu eikä pelkästään kirjoituskutsu. Oikeus on jo pitkään ollut oikeustiedelehti. Ei oikeuslehti. Hyvä, mutt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s