VARJOVÄITÖS: Työoikeus ja prekaari yhteiskunta 23.3.2016

23.3.2016, klo 17.15 alkaen
Tieteiden talo, sali 404 (Kirkkokatu 6, Helsinki)

OYY järjestää 23.3.2016 klo 17.15 alkaen varjoväitöstilaisuuden OTT Marjo Ylhäisen väitöstutkimuksesta ”Työoikeus ja prekaari yhteiskunta”. Aihetta kommentoi sosiaalipolitiikan professori Pertti Koistinen (Tampereen yliopisto).

Väitöskirjassaan Ylhäinen tarkastelee, miten työoikeuden klassinen tehtävä, työntekijän suojelu, toteutuu tämän päivän muuttuneilla työmarkkinoilla. Ylhäinen analysoi suomalaista työoikeusperinnettä, erityisesti individuaalista työoikeutta. Tutkimuksessa on vahva sosiologispainotteinen ulottuvuus. Kysymyksenasettelu on oikeussosiologinen ja tutkimus sijoittuu osaksi kriittistä oikeustiedettä. Oikeutta tarkastellaan yhteiskuntatieteen tapaan ulkoapäin, mutta lainoppia ei jätetä sivurooliin, vaan sitä käytetään tulkintakehyksenä oikeustapausten sosiologisessa diskurssien tulkinnassa.

Perinteisessä työoikeuden jäsentämistavassa suojataan työn tekijää (suojelun objektia) työnantajan säännönmukaisena toistuvan toiminnan kontekstissa. Tämä epäitsenäisen työn diskurssi heijastaa modernille työoikeudelle ja palkkatyöyhteiskunnalle ominaisia tavoitteita. Se uusintaa sellaista symbolisen vallan järjestystä, joka on taannut valtaosalle ihmisistä paikan yhteiskunnassa. Liiketoiminta ja liiketoiminnan taloudelliset edellytykset muodostavat aineistossa eräänlaisen perinteisen työoikeudellisen ajattelun valumakohdan. Juuri liiketoiminnassa ja tuotantoprosessissa tapahtuvat muutokset muodostavat legitiimin syyn ohittaa työntekijän suojelun periaate. Tästä johtuen työoikeudessa työmarkkinoiden ja käytännön työelämän tarpeet asettuvat vastakkain työntekijän suojelun kanssa.

Prekarisoituvassa yhteiskunnassa tuotantoprosessi on epäsäännöllinen, epäjatkuva, muutokseen ja uusiin alkuihin perustuva. Nämä muutokset ohittavat työntekijän suojeluperiaatteen ja alistavat sen tuotannolle. Lisäksi vallankäyttäjätyönantaja menetetään ja työntekijä muuttuu suojeltavasta objektista autonomisesti vastuulliseksi subjektiksi.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s