WORK IN PROGRESS: Yhteisöjen rankaiseminen, työturvallisuusrikokset ja lainsäädäntöhistoria, to 21.5.2015

To 21.5.2015 klo 17.00—19.00
Tieteiden talo, sali 404 (Kirkkokatu 6, Helsinki)

Ovatko työtapaturmat rikoksia vai onnettomuuksia? Kuka on vastuussa työtapaturmasta? Miten yhteisö voi syyllistyä rikokseen, jonka toteutumiseksi tarvitaan ”rikollinen mieli”? Onko oikein rangaista yksilöä yhteisön virheestä?

Muun muassa näitä kysymyksiä esitettiin vuosien 1972–1995 aikana käydyissä keskusteluissa, kun rikoslain uudistusprosessin myötä työrikokset siirrettiin rikoslakiin ja säädettiin oikeushenkilön rangaistusvastuu. Vuonna 2013 Suomessa sattui 134 481 työtapaturmaa. Kuolemaan johtaneita tapaturmia sattui 48, joista 32 työpaikoilla. Poliisin tietoon työturvallisuusrikoksia tuli 249. Oikeudessa tuomittiin 142 tapausta, joista 38 tapauksessa tuomittiin myös yhteisösakko. Viimeisen 10 vuoden aikana yhteisösakkotuomioiden määrä on moninkertaistunut: kun vuonna 2005 tuomioita tuli 2, niin vuonna 2013 niitä tuli 36.

Oikeus- ja yhteiskuntatieteellinen yhdistys järjestää torstaina 21.5. klo 17–19 ”Work in Progress”-tutkimusesittelyn, jossa Anne Alvesalo-Kuusi (Turun yliopisto/Työterveyslaitos) ja Liisa Lähteenmäki (Työterveyslaitos) kertovat käynnissä olevasta tutkimusprojektistaan ”Yhteisövastuu, turvallisuus ja työturvallisuusrikos muuttuvan työelämän ja lainsäädännön käytännöissä”, jossa tarkastellaan työturvallisuusrikosten ja oikeushenkilön rangaistusvastuun lainsäädäntöhistoriaa sekä viimeisen viiden vuoden aikana työturvallisuusrikoksista tuomittuja yhteisösakkotuomioita. Tutkimusasetelman ja alustavien tulosten ohella esityksessä pohditaan rikoksen ja väkivallan määritelmiä sekä sitä, mitä suomalaiset, työrikoksiin liittyvät lainsäädäntökeskustelut kertovat rikosten määrittelyprosesseista.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja:
Liisa Lähteenmäki
liisa.lahteenmaki[ät]ttl.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s