Varjoväitös: Transnationaaliset perhesuhteet oikeudessa: tunnustaminen, kuuluminen ja kansalaisuus 

Aika: maanantai 20.5.2019, klo 17.15–19.00

Paikka: Tieteiden talo, sali 404, Kirkkokatu 6, Helsinki

OYY järjestää varjoväitöstilaisuuden OTT Sanna Mustasaaren väitöskirjasta, jossa tarkastellaan transnationaalisia perhesuhteita oikeudessa. Miten kansalaisuuden ja kuulumisen rajoja hallitaan perhesuhteiden oikeudellisen tunnistamisen ja tunnustamisen kautta? Miten transnationaalisten perhesuhteiden oikeudellisuus muodostuu perheoikeuden, kansainvälisen yksityisoikeuden ja maahanmuutto-oikeuden kentillä? Millaisia identiteettejä perhesuhteita koskevassa oikeudellisessa argumentaatiossa konstruoidaan vai ovatko juridinen kansalaisuus ja oikeussubjektius ainoastaan statusnormien muodostamia kategorioita? Aihetta kommentoi tutkijatohtori, OTT Kati Nieminen (Helsingin yliopisto).

Muun muassa näitä kysymyksiä käsitteli Sanna Mustasaari lokakuussa 2017 Helsingin yliopistossa tarkastetussa väitöskirjassaan. Mustasaaren väitöskirja tarkasteli perhesuhteiden oikeudellisuutta erilaisissa konteksteissa, ja työn teoreettisena viitekehyksenä on tunnistaminen/tunnustaminen (recognition). Tutkimuksessa hyödynnettiin monipaikkaisen etnografian lähtökohtaa, jossa tutkittavaa ilmiötä seurataan erilaisissa konteksteissa ja erilaisin metodein. Näitä ’paikkoja’ tai konteksteja tutkimuksessa on neljä: islamilaiset avioliittokäytännöt Suomessa; uskonnollisiin normeihin ja tasa-arvoon liittyvät diskurssit erityisesti kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen (CEDAW) järjestelmässä; perheenyhdistämisen edellytyksiä koskeva lainsäädäntö Pohjoismaissa; sekä valikoidut perheenyhdistämistä koskevat tapaukset Suomesta, Ruotsista, Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta ja EU tuomioistuimesta. Väitöskirja koostuu kuudesta artikkelista sekä yhteenveto-osasta, joka on ladattavissa osoitteessa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/225021 .

Tilaisuus on kaikille avoin eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Lämpimästi tervetuloa!

Tilaisuutta koskevat tiedustelut: tilaisuuden puheenjohtaja Noora Alasuutari, noora.alasuutari@helsinki.fi

Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/events/1337108426455580/  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s